Epäpedia

Epäpediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Epäpedia on kolossaalinen yhteistyöprojekti ja ihka-aito luulosanakirja, jonka perimmäinen tarkoitus on koota kaikki universumin tieto kaikilta aikakausilta yhdelle, bugittavalle wikipohjaiselle nettisivustolle. Epäpediaa on Wikia-aikakaudellaan ivallisesti nimitetty myös Epä Wikiksi eräänlaisten töppäysten ansiosta, mutta Epäpedia on tämän totuudenmukaisen tietolähteen virallinen nimi. Epäpedia on Wikipediaa ehdottomasti luotettavampi, sillä se tarjoaa absoluuttisia totuuksia, joiden sisältöä ei ole menty pilaamaan tarkistamalla niitä luotettavista lähteistä tai ajattelemalla niitä kirjoittaessa. Näin ollen Epäpedia on tärkein portaali luotettavan tiedon äärelle.

Epäpedian perusti Edgar Allan Poe vuonna 1840 ja sen omistaa nykyisin Epäsäätiö Oy Ab, jonka entinen nimi on Poe Foundation Ltd, mutta joka vaihdettiin, koska Poe pyysi, ettei sitä koskaan vaihdettaisi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäpedian ensimmäisen version julkaisivat muinaiset egyptiläiset vuoden 200 eKr tienoilla halutessaan voittaa kreikkalaisten pykkäämän Aleksandrian kirjaston tietolähteenä. Niin he kirjoittivat 42 vuotta, kunnes syntyi ensimmäinen Epäpedia. Se oli jättiläiskokoinen kivipaasi, johon oli raapustettu fontilla 1 pientä piiperrystä. Fontin piti olla kokoa 20, mutta muuten kaikki tieto ei olisi mahtunut siihen. Niin kaikki tylsistyivät sen ajan Epäpediaan (kukaan ei nähnyt lukea sitä). Se hautautui hiekkaan ja kameleiden ulosteeseen.

Myöhemmin Epäpedia -paaden löysi vuonna 1840 Edgar Allan Poe Egyptin -matkallaan monimutkaisten sattumien, joista et tahdo tietää, kautta. Hän salakuljetti paaden kontissa kotiin ja ryhtyi tutkimaan sitä. Pian hän oli saanut selville tämän universaalin tiedon pääkohdat, ja kirjoitti Epäpedia -kirjan, jonka hän kätki yksityiskirjastoonsa. Tässä vaiheessa Epäpediaa ei voinut "muokata" vielä kukaan muu Poen lisäksi, mutta silti häntä voidaan kiistatta pitää Epäpedian perustajana. Epäillään myös, että Poe löysi Epäpediasta ikuisen nuoruuden salaisuuden, sillä hän täytti tammikuussa 202 vuotta ja on tällä hetkellä Maapallon vanhin yhä elossa oleva henkilö. Poe piti tämän teoksen poissa julkisuudesta, kunnes hän muutti pois kotoaan 1909. Arkeologit kävivät heti historialliseen taloon kiinni, ja löysivät tämän massiivisen pyhäinjäännöksen. Ikävä kyllä kirja oli paisunut niin suureksi (vaikka siinä olikin vain pääkohdat), se ei mahtunut minkäänsorttiseen museoon, eikä maailman suurin sanakirjakaan pystyisi vastaanottamaan sen mahtavaa faktamäärää. Ainut keino, jota ei aikaisemmin oltu edes ajateltu, otettiin käyttöön. Epäpediaa alettiin siirtämään Internetiin. Kunnianhimossaan Wikia päätti ottaa kyseisen tehtävän kantilleen (oikeasti muut pyysivät Wikiaa hoitamaan homman vain siksi, että se joutuisi vastuuseen, jos vaikka Epäpedia kaataisi Internetin ja/tai hajoaisi). Kaikessa herkkäuskoisuudessaankin Wikia hoiti homman. Niin Epäpedia oli saatu kaiken kansan nähtäväksi ja ylläpitäjien ylläpitäjän diktatorisoitavaksi.

Epäpediasta on luotu myös lukuisia parodioita, joista tunnetuin on Wikipedia, jonka tarkoituksena on tehdä humoristinen epätoden tiedon sanakirja, eli täysin päinvastoin kuin Epäpedia.

Taiteilija Pyscowicz siirsi Epäpedian Shoutwiki-nimisen sivuston palvelimille vuoden 2009 lopulla, sillä Wikia alkoi kunnianhimoissaan omia koko tietosanakirjaa itselleen niin, että kukaan muu ei saisi siihen kajota. (Wikian Epäpedia tuhoutui lopullisesti vuonna 2013.) Shoutwiki lupaili pitää Epäpediaa hyvässä jamassa ja mainoksitta. Kun Shoutwikin Epäpediaa kuitenkin alettiin täyttää mainoksilla ja siellä hädintuskin oli mitään muuta, Pyscowicz otti taakakseen korjata Epäpediaa ja siirtää sen uudelle palvelimelle, joka oli sattumoisin sen oma. Epäpediaa rahoittaa yhä vieläkin Epäsäätiö Oy Ab.

Nykyisin Epäpedian rakenne on wikiksi melko epäanarkistinen.

Epäpedian olemus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäpedian syvimmäinen olemus on vielä tuntematon. Ainakin sen otaksutaan sisältävän runsaasti sotku -alkuainetta (St). Tämän osion tarkoitus onkin yrittää valottaa Epäpedian olomuotoa.

Mikä Epäpedia ei ole?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelisivu. Epäpedia ei sisällä pelejä. Muutenhan nimi voisi olla Epäpelia!
  • Hömppää. Epäpedia kertoo oikeasti olemassa olevista aiheista... lähes aina.
  • Valtiosalaisuus. Kuka hyvänsä voi lukea Epäpedian artikkeleita. Pitää vain olla tarpeeksi hyvä sinne. Oletko sinä? Onko kukaan? No, Epäpediaa voi kuitenkin lukea vähintään yhtä helposti kuin FBI:n salaisia kansioita.
  • Wikipedia. Epäpedia on totuudenmukainen luulosanakirja, ei mikään halpakopioparodia.
  • Kotisivu. Epäpedian käyttäjäsivujen ei ole tarkoitus olla mitään random heppujen tuunattuja ja koristeltuja kotisivuja mittavine alasivukasoineen... hetkinen, tuohan luki Wikipediassa...
  • Vandalistinen. Eipä muista, milloin Epäpedia olisi mennyt joukolla sotkemaan Wikipediaa, vaikka se jokaisen sen käyttäjän toive olisikin.
  • Epäpedia... hetkinen, ompas!
  • Minkäänsortin sanakirja. Epäpedia ei ole sitä varten, että sieltä vain tarkistettaisiin, missä sanassa on kirjoitusvirheitä. Tätä vartenhan on Google. Sitäpaitsi Epäpedian kirjallinen ulkoasu ei *aina päde.
  • Asdf. Asdf on mahtava, mutta aivan eri juttu.
  • Kaupallinen. Mainostaminen katsotaan pahalla Epäpediassa.
  • Monikielinen. There's not text in other languages.
  • Minkäänlaista fiktiota sisältävä.

Mikä Epäpedia on[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kukaan ei edelleenkään tiedä sitä. Muuta kysyttävää?

Käyttäjäpolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäpedian käyttäjämäärää on vaikea selvittää, kiitos Shoutwikin käyttäjätilastojen. Epäpedia on kuitenkin lähestulkoon demokraattinen, ja niin käyttäjien oikeudet pysyvät "tasavertaisina" (kts. Epäpedian Perustuslaki). Epäpedistit ovat suhteellisen humoristista (suurin osa) porukkaa. Sitten on tosin niitä Isoja Pahoja Ylläpitäjiä, tai vielä pahempaa, byrokraatteja! Joka tapauksessa Epäpediassa on käyttäjiä.


Sisarhankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäpedialla on myös 4 sisarhanketta.

Epäkirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvaa vaan perustajan nimi. Epäkirjasto on Poen tuorein idea ja "Epäsäätiö sivistävimmäksikin projektiksi" kehuttu kirjakokoelma. Se on myös Epäsäätiön ainoa projekti, jota ei siirretty Internetiin vielä Wikian aikakaudella - se siirrettiin internetiin vasta vuonna 2013, sillä se löydettiin Poen salaisen kellarin uumenista vasta vuoden 1959 paikkeilla. Poe tienasi hyvät rahat vanhuutensa turvaksi myymällä Pyscowiczille tuoreimman ajatuksensa ja luonnollisesti sen peruskirjat, joita ei tosin ole vielä Epäkirjastoonkaan lisätty.

Tutkijat arvelevat, että Poe perusti Epäkirjaston noin vuonna 19371941.

Epäkirjaston slogan on "Suljettuja kirjoja sulkeutuneelle maailmalle".

Rahoitusongelmista johtuen Epäkirjasto sijaitsee Epäpedian palvelimien alla, sivulla Epäkirjasto:Etusivu.

Epäuutiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäuutiset-projektin on myös perustanut Edgar Allan Poe (kuten kaikki muutkin Epäprojektit). Se aloitettiin vuonna 1928 sanomalehtenä, jonka levikki kasvoi vähitellen. Sen päätarkoituksena oli kertoa tuoreimmat tapahtumat kaikesta kaikille. No, eihän se vieläkään ole totta, mutta se on sen päätavoite. Siis se kaikista lopullisin. Siirretty Internetiin jo vuonna 2010.

Rahoitusongelmien vuoksi myös Epäuutiset sijaitsee Epäpedian sivulla nimeltä Epäuutiset:Etusivu. Epäsäätiö ei millään katsos suostunut rahoittamaan "Epäpedian uutisprojektiksi" helposti naamioitavissa olevan uutisprojektin omaa palvelinta vain, että levytilaa säästyisi.

Epäopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäopisto on Poen vuonna 1902 pystyttämä vapaa sisäoppilaitos, jossa voimme keskittyä opiskelemaan sitä mitä itse halajamme.

Epäopiston löydät Epäpedian sivulta Epäopisto:Etusivu (arvaapa vain miksi).

Epäsanakirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäsanakirjan perusti Edgar Allan Poe vuonna 1893 kyllästyttyään pitkään käännöstyöhön, joka ei ollut vielä puolivälissäkään. Hän halusi ilmoittaa asiat kaiken kansan tietouteen lyhyesti ja ytimekkäästi. Tähän pystyi vain sanakirja. Niin hän alkoi koota suurta nidettä, jossa määriteltiin ne, joita ei Epäpediaan haluttu sekä ehkä osa niistäkin, jotka sinne haluttiin. Mutta lyhyesti ja sanakirjamaisesti. Wikia siirsi senkin Internetiin, kuten muutkin projektit, josta se siirrettiin vuosia myöhemmin Epäpedian mukana ShoutWikiin, josta sitten vielä pari vuotta myöhemmin tälle palvelimelle.

Epäsanakirja sijaitsee internetissä sivulla Epäsanakirja:Etusivu, sillä Epäsäätiö "sattui olemaan juuri silloin puilla paljailla". Tai niin ne ainakin siellä sanoivat.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten jo useaan otteeseen mainittiin, Epäpedian ja sen sisarprojektien rahoitus on melko nihkeää. Niitä kuitenkin rahoittaa Epäsäätiö Oy Ab, jota pyörittävät pihit snobit, joille ei koskaan mikään kelpaa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäpedia ei ole koskaan voittanut kunnon palkintoja, ellei Edgar Allan Poen itse omalle projektilleen oman uraauurtavan työnsä johdosta myöntämää "Poepystiä" vuodelta 1894 oteta huomioon.

Huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielen termi "varkaus" ollaan nimetty Epäpedian lahjoituskäytännön mukaan.

Epäpedian jatkeeksi perustettiin vuonna 2008 Shittipedia (nykyinen Humpuukipedia).

Sana "pihi" on nimetty Epäsäätiön ensimmäisen puheenjohtajan ja rahoittajan Julius Edvard Pihin (1860-1971), joka oli Epäsäätiön puheenjohtajana vuosina 1882-1967, mukaan.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäpedia sai sen valmistuttua vuonna 1847 todella myönteisen vastaanoton, mutta Internet-versio sai sen oudon rakenteen vuoksi huonon vastaanoton.